Quantcast
Channel: PESCA & KAYAK COSTA BRAVA
Viewing all 37 articles
Browse latest View live

En kayak de mar de Port de la Selva a Cala Prona en bona companyia

$
0
0
Els 5 companys en kayak sortint de Port de la selva
Després d'una setmana molt estranya amb un temps incert ara nord, ara sud, inclús amb aparició del Llevant al mes de Juliol que era un fet insòlit que feia molts anys que no succeïa, dissabte volíem anar al Cap de Creus, i així ho vam fer.


Varem quedar en David i jo, després es va afegir en Dani de la colla de Banyoles, que va aparèixer amb en Carlos un company de la seva colla, i ja dissabte un cop allà arriba l'Eduard amb en Martí, un matí que promet !

Sortim de la platja de Port de la Selva, enfilem cap a mar i sobrepassem el port, quan encara estàvem davant la platja del pas a dos minuts de port, observem un peix lluna, que al primer moment s'enfonsa i es torna esquívol, però després va pujar fins a superfície i els companys en van gaudir una estona, en aquell moment jo m'havia avançat una mica. Trobem un kayak que retorna a port i l'Eduard el saluda, son coneguts.

Sobrepassem la punta de la creu i cala tamariua quan observem uns burrets a l'aigua a un centenar de metres mar endins, però el vent es fluix i les ones no trenquen... crit de dofins ! Palegem ràpid i ferm cap allà, fan una segona tanda de salts i aquest cop es distingeixen bé les siluetes dels dofins, malauradament van molt ràpid direcció sud i ja no els podem veure més, la seva trajectòria es la mateixa que la nostre però ens superen en velocitat, un altre cop serà.

Seguim palejant i aquest cop l'Eduard era qui anava primer, tot de sobte en David, en Martí i jo que envoltàvem l'Eduard observem un peix volador,ha passat fregant a l'Eduard i ha volat casi 50 metres davant nostre, l'Eduard ens pregunta que us passa, que heu vist? Ell tot distret absort en els seus pensaments ni l'ha vist, l'hi comentem casi xoca amb el peix en vol ras i queda parat, llàstima !

Dofins davant de Llançà, foto d'en Gabri





A l'esquerra un grupet de dofins i kayaks davant de Llançà, van tenir més sort que nosaltres i van estar ben acompanyats duran casi una hora pels dofins.


Continuem passant les moltes cales que trobem, cala cativa, mitjà, fornells, torta corquell, aiguadolç i arribem a la part més complicada del trajecte, un lloc on l'aigua sempre està moguda, des de la punta blanca fins la punta del lleó passant pel cap gros les ones i el vent solen canviar de direcció i et trobes entre dues aigües amb tendències de mar i corrent diferents sumat als reflexes de les onades a les parets de pedra, però ho passem sense problemes per entrar a la badia que dona pas a una zona verge i salvatge del cap de creus.

En aquest punt l'Eduard, bon coneixedor de la zona i com una Viquipèdia mòbil del cap de creus, ens explica algunes formacions rocoses com la punta del lleó, els orígens d'aquesta formació del cap de creus des de que Pangea, el supercontinent, degut al moviment de les plaques tectòniques, va separar Àfrica d'Europa, procés que va ocórrer entre 100 i 200 milions d'anys endarrere.

Ens explica alguna anècdota local, ens diu que per la zona fa niu i cria l'Àguila Cuabarrada, i dit i fet, una estona més tard tenim sobrevolant els penya-segats sobre nostre una magnífica Àguila que pot assolir més de metre i mig d'envergadura, majestuós !

Voltem la illa de la galera, enfilant ja cap a cala prona, on arribem una estona després, la cala estava plena de gom a gom, envaïda per una colla de joves que hi feien nit, es banyaven i pescaven, alguns d'ells com deu els va du al mon. Esmorzem i fem una pausa, xerro amb algun dels joves per preguntar que han pescat durant la nit, tot saben que la resposta seria congres i alguna molla de roca, com així em confirma, i els aviso de que estiguin alerta amb les meduses que n'hi ha moltes petites però "matones" , d'una espècie de les més verinoses i que per la seva mida i color son difícils de veure, però la cala n'estava plena. Abans d'acabar la conversa els deixo anar el comentari de que si us plau abans de marxar ho deixin net i endreçat com ho han trobat, tot i que eren joves de l'Empordà i si s'estimen la terra no dubto que ho hauran fet, aquests refugis son un tresor que hem de mantenir, i que, a més, encara avui fan la seva funció de refugi per a pescadors i navegants de la zona, així que en cas d'acampar-ho o fer excursions, cal mirar de preservar-ho i deixar-ho net de deixalles per continuar gaudint i que compleixi la seva funció.

A la tornada, Eduard i Martí van directes de Prona a Cap Gros travessant la badia, la resta anem costejant passant pes les cales: Cala Serena, S'arenassa, Ravaner, Tavallera que es la més gran, amb aigua dolça i un refugi en males condicions, la petita cala del Talabre amb l'illa del Marquès i l'illa de la Galera al front, enfilem cap al Cap Gros i tornem amb un vent de sud que s'aixeca i ens empeny a estones, passar el cap gros ara es divertit i mogut ja que les onades arriben per totes bandes i naveguem entre un ball de bastons, un cop sobrepassat el cap gros i ja tapats de sud per les roques, la navegació es plàcida i el mar planer només apareguen el vent de sud quan sobrepassem alguna cala fonda i la muntanya deixa passar el vent acanalat amb força, però son fets puntuals i de poca durada.

Arribem a la platja sense entrebans, trobem l'Eduard i en Martí que s'estan hidratant amb una cervesa ben freda i ja tot recollit i acabem de fer petar la xerrada, un matí intens i distret, repetirem !

Dies després de fer la crònica, m'adono que de fotos i vídeo, aquest dia fatal, no m'hi vaig posar gaire, i els albiraments de dofins, l'àliga cuabarrada, el peix volador i els peixos lluna, o bé la càmera estava apagada o estaven massa lluny, em sap greu aquestes coses passen, tot i així he recuperat un vídeo curt i algunes fotos !







Travessa de Tossa de Mar a Sant Feliu de Guixols en kayak de mar per la Costa Brava

$
0
0
Divendres a quarts de 7 del vespre ens trobem a la platja de la Mar Menuda, a Tossa de Mar, preparem kayaks, equip per dormir i menjar, i embarquem en direcció Nord, fugint de la civilització per unes hores...
Cala Futadera arrecerada de Garbí encarada a Llevant

Un David sopant assentat al tronc mentre l'altre David escalfa l'escudella.

L'aventura sembla fàcil, però durant els 4 primers quilòmetres, cada cala està envaïda literalment, urbanitzacions, campings, xiringuitos o cales de fondeig massiu de boies i embarcacions, finalment trobem una cala solitària, sense accés per terra, per fi ! Desembarquem i encara hi ha un veí, un vaixell turístic fondejat amb una trentena de persones, música a tot drap i que sembla que cuinin una paella per personal, per sort acaben marxant, si no haguéssim marxar nosaltres, estem de sort !
Plantem el campament, sopem una mica, provo de pescar sense més sort que un llangardaix que retorna a l'aigua per voluntat pròpia, xerrem una estona esperant que la lluna s'aixequi, quan aquesta fa acte de presència intento fer algunes fotos....

La lluna que treu el cap darrera la cala

Ja la tenim aquí, preciosa quina llum !
Al matí ens aixequem i anem cap a Sant Feliu de Guixols, passem per Canyet, seguim cap al nord, trobem mar de fons de Llevant que no impedeix seguir però unes ràfegues de vent de Llevant ens posen en alerta, tenim 8 quilòmetres per tornar i si acabem el trajecte en seran 10, així que de moment parem a esmorzar en un lloc, que no era ni platja ni cala, bé es diu Cala Urgell, però eren com uns penya-segats amb pedres abaix on podies desembarcar anant amb compte de no estimbar-te, Parada i fonda per fer un àpat.


Saludeu !! Gràcies ;-)


Cala Urgell
Sortint de Cala Urgell sospesem continuar fins a Sant Feliu que està a 2 quilòmetres o tornar costejant i decidim desfer el camí intentant costejar, tot i que moltes roques i coves no les podíem visitar ja que el mar de fons impedia acostar-s'hi gaire.

Entrem a totes les cales i platges, a cala pola, on hi ha un camping, parem a fer un refresc, quan embarquem de nou em poso a pràcticar recolçaments mentre espero que en David entri, i sorpresa ! No se com bolco, cap problema, però es el primer cop que bolco involuntàriament i sense esperar-ho, giro el kayak buido aigua i cap a dalt, aquí no ha passat res i ara a més vaig ben fresc !
Continuem, a la cala següent (cala bona crec) hi ha un"xiringuito", però qui ha donat els permisos? SI està literalment a sobre l'aigua i el camí de ronda passa pel mig del bar, on s'ha vist? Continuant ja el trànsit de barques es constant, la preferència se la passen pel forro i has d'anar amb 1000 ulls per que no t'atropellin o no atropellar tu a ningú, ja que banyistes, paddle surf i tota mena d'arfectes apareixen a per tot, trobem en Quim i ens aturem tres minuts a xerrar.

Passem un últim freu abans d'arribar a Tossa i veig en David a davant que l'hi entra una onada per una escletxa entre les pedres i casi el rebot contra la paret, jo tot darrera ja entro sobre avís i també em desplaça però sense més conseqüències (surt al vídeo), arribem a Tossa a la platja de la mar menuda, tinc ganes de carregar i marxar, quan veig tan turisme em fa mal d'ulls.
Us deixo el vídeo amb una mica de perspectiva de la sortida:


Accidents a mar, reflexió sobre com navegar en kayak de mar amb un mínim de seguretat.

$
0
0
La costa del Montgrí i la reserva de les illes medes atrauen cada any a milers de submarinistes i practicants de apnea i snorkel, i malauradament avui hi ha hagut un accident quan dos submarinistes van entrar a una cova, un a mort i l'altre ha sobreviscut en una cambra d'aire i ha estat rescatat amb una hipotèrmia greu després d'estar 20 hores a l'aigua reclòs dintre una cavitat on hi havia oxigen que l'ha permès sobreviure fins que els GEAS de la Guardia Civil l'han pogut rescatat.

Per desgracia aquests accidents, per les causes que siguin i que no analitzaré, son molt pocs estadísticament, degut a que son moltes les immersions que es practiquen (entre 150.000 i 250.000 a la Costa Brava cada any), però només amb que hi hagi 8 o 10 accidents ja serveix per que casi cada setmana durant els mesos d'estiu hi hagi una mena d'alarma social en els mitjans de comunicació i es parli una mica més del compte.

Cada cop que passa un accident a mar, em fa reflexionar, jo no practico el submarinisme però si esporàdicament l'esnorkel els mesos càlids, i casi cada setmana el kayak, tot l'any. Cada cop observo que es un esport que guanya molts adeptes, que tot i que no ens submergim, estem igualment a un medi hostil, el mar, on les onades, els corrents i sobretot el vent, ens poden jugar males passades, però sobretot el desconeixement del medi i de les nostres pròpies possibilitats, es el nostre veritable enemic, es a dir, nosaltres, així que avui he reflexionat sobre aquest accident, intentant extrapolar-lo al mon del kayak, si algú aguanta la lectura sencera i la reflexió l'hi serveix, ja em sentiré satisfet, però crec que es una lectura interessant per tots aquells que s'inicien o que tenen intenció de fer-ho, o simplement, pels que volen llogar per fer una travessa o excursió, que puguin fer-ho amb un mínim de coneixement.

Antecedents: 
Ja porto casi 4 anys en el mon del kayak, com tot, evolucionant, canviant de kayak, aprenent cada cop més, navegant en grup o en solitari, però tot i portar aquest temps encara em considero un novell, amb coneixements, però un novell. En se més que alguns, però en se menys que molts altres, ja que sempre pots aprendre coses noves i millorar. 

A mida que vas aprenent més, veus el comportament teu i dels altres, veus errors, imprudències, negligències o simplement, incidents que es podien haver evitat i que sortosament no van acabar en accident de miracle, però a cada sortida aprens coses noves o millores les que ja coneixies, guanyant en confiança i seguretat.

Com començar:

Necessites un kayak, una pala i una armilla salvavides (obligatòria per llei), si el kayak es del tipus obert (autobuidable), els taps mai s'han de posar per garantir una correcte evacuació de l'aigua, si el kayak es tancat necessitaràs a més un cobrebanyera, que sempre hauries de portar encara que faci calor, ja que impedeix l'entrada d'aigua en cas d'onatge. No entraré en detalls del material seria massa extens, es de suposar que abans de comprar i/o llogar t'has assessorat una mica per comprar el que més et convé segons el que vulguis fer.

Ja està, ja ho tinc tot, ja puc anar a navegar?  NOOOOOOOOOOOOO !!

Iniciar-se al mar:

  • Has consultat el parte meteorològic?? Una webcam de la zona a on vols anar per veure en temps real estat de la mar? Has consultat alguna estació meteorològica del club nàutic proper a on vols anar en temps real?
Es molt important saber la previsió del temps i si la tendència serà a millorar o a empitjorar, o si pot canviar la direcció del vent, si s'acosta una pertorbació, el clima pots canviar en qüestió de una hora o menys dràsticament i a més la meteorologia no es una ciència exacta, les previsions fallen !

El meu consell es que es molt millor la consulta a les estacions meteorològiques i/o webcams de la zona a on vols anar, ja que et donen dades reals i en directe de com està el temps en aquell moment, ho compares amb les previsions genèriques i et faràs una idea molt aproximada del que et pots trobar i la seva tendència a les properes hores.

Ja tinc el material, he vist que fa sol, no hi ha onades i no farà vent, ja puc navegar? VES CAP A LA PLATJA, PERÒ ABANS SEGUEIX LLEGINT....
  • Sortiràs sol? Has fet un curs previ? Tens un mínim de coneixements?
Sortir sol les primeres vegades, es una imprudència.
Sortir sense tenir unes nocions mínimes, es una imprudència.
La meva recomanació es que en el cas de lloguer, ho facis a un centre on comptin amb instructors que et donin les nocions bàsiques per palejar amb un mínim de seguretat, i que un cop a l'aigua, davant del mateix centre, embarca, desembarca, bolca si cal i prova de tornar a pujar, prova de remar, de girar, de frenar, i quan et sentis prou segur, llavors comences la excursió, si tens dubtes, desembarca i demana suport al instructor, ell t'ajudarà. A part els centres de lloguer sempre tenen un telèfon de contacte i una barca de rescat a punt, així que no surtis sense tenir el seu contacte per si el necessites.

En el cas de que hagis comprat el teu propi material, el més lògic es que prèviament ja haguessis fet un curs, o llogat, i s'entén que l'esport t'agrada i per això has decidit comprar el teu propi material, però si no tens els coneixements mínims o no et sents segur, igualment et recomano o que facis un curs a un lloc acreditat, o que facis les primeres sortides amb gent que en sàpiga més que tu per anar aprenent i agafant confiança.

  • Ja he fet un curs, se remar amb soltura i no he bolcat mai, soc un crac, ja puc sortir sol ?? NOOOOOOO !
 Diuen que qui no ha caigut mai en cavall, es que no sap muntar a cavall... no se si es veritat o no, però en el mon del kayak hi ha unes pautes que sempre hauries de tenir en comte !!

  • L'armilla salvavides es obligatòria per llei, fa calor i molesta a l'estiu, però es un suport vital bàsic d'ajuda a la flotació, no vagis sense ella. Hi ha armilles molt còmodes que ben ajustades no donen calor, no molesten als moviments de remar i maniobres habituals i pesen poc, així que no cal prescindir de ella, mai !
  • La pala (o rem) es un element físic, mecànic, es pot perdre, si navegues sol un leash de pala permet portar-la lligada amb una goma al kayak, però igualment es pot partir o trencar, si vas sol, una pala de recanvi desmuntable es casi imprescindible, sense pala, no vas enlloc ! (si es navega en grup amb que un de cada tres en porti una de recanvi, es la opció recomanada).
  • Si no bolques, fantàstic, però ningú es perfecte.... bolca, cau o tirat a l'aigua, automàticament tu estàs a l'aigua i no fas peu, i el kayak està de caps per avall, has de ser capaç de girar el kayak, buidar-lo d'aigua si cal, i tornar a embarcar sense fer peu, en aigües profundes. Si no ets capaç de fer això per tu sol i en un temps inferior als 2 minuts, no pots navegar sol, MAI ! Un flotador de pala, tècnica de esquimotatge i tècniques vàries de auto rescat et poden ajudar en aquestes situacions, però cal conèixer i practicar prèviament, no esperis a trobar-te en aquesta situació sense haver practicat o sense tenir el material necessari, ja que serà tard.
  • Sortir en grup no es garantia d'exit, si no hi ha algú que tingui més experiència, es a dir que un grup de 8 persones novells, son 8 persones en potencial perill, ja que si no saben com ajudar-te estaràs en perill tu i el que et vingui a socórrer. 

Planifica bé les teves sortides
  •  Es bo conèixer les zones per on surts, però a tots ens agrada la descoberta de nous llocs, si no coneixes una zona, abans l'has d'estudiar.
    • Analitza sobre plànol (Google Earth), estudiant les distàncies i els possibles punts de desembarc en cas d'emergència.
    • Porta sempre l'equipament adient segons la distància i el temps que calcules estar navegant (menjar, aigua, roba de sec, roba tècnica en cas de mal temps, elements de seguretat, botiquí, etc...)
    • Comunica a algú el lloc a on vas i l'hora de tornada aproximada.
    • Porta sempre un element de comunicació (mòbil, VHF marina) amb la bateria carregada i protegit de l'aigua, i portar a sobre !! (tancat a un compartiment estanc serveix de poc, l'has de portar tu ! )
    • Navegar sempre que sigui possible a prop de la costa o en paral·lel a ella a no més de 400/500 metres de distància de la línia de costa, sobretot si fa vent !

Bé, això es un resum bàsic del que jo recomanaria, tan si utilitzeu el kayak per passejar, fer excursió o travesses d'alguns dies o per pescar, heu de tenir uns coneixements que us permetin navegar amb confiança i seguretat, abans de gastar-se 300€ en una sonda, poder que inverteixis 150€ en un bon flotador de pala, una bomba de treure aigua, un rotllo de cinta americana o una pala de recanvi, que et serviran molt més que la sonda de pesca quan realment et facin falta, poseu sempre la vostre seguretat per davant de la comoditat.

Si un dia teniu mal de cap, mal de panxa, un lleu mareig o simplement la confiança us falla i no us trobeu a gust, us retireu cap a terra, i aquí no ha passat res, el fons del mar està ple de mariners valents, però n'hi ha molts més d'imprudents i negligents, els valents saben que una retirada a temps, sempre es una victoria.

El dia que entrem en detalls  de tot el que envolta al mon del kayak, n'hi ha per fer un llibre a fascicles, de moment el que us he deixat es el pròleg, però si heu llegit fins aquí i ho trobeu interessant us agrairé algun comentari o un m'agrada, i poder així m'animaré a escriure els fascicles poc a poc i amb detall, i amb l'ajuda d'aquells que en saben més, així aprenem tots.

Salut ! Ens veiem a mar ;-)


 


Test i anàlisi de kayak de mar: Sipre Murano Evolution

$
0
0
Dissabte vaig provar el kayak Sipre Murano Evolution d'en Carles, amb molt bona impressió per la confiança que inspira i la seva manera de navegar suau i fiable des del primer moment. 
Fitxa tècnica del fabricant:
En Carles amb el Sipre Murano a la cova de la sal.
  • Fabricant: Sipre (Portugal)
  • Model: Murano Evolution
  • Material: Kevlar-Carboni 
(disponible en 4 materials diferents)
  • Pes: 16 kgs
(entre 13~21 segons material escollit)
  • Eslora: 523 cms
  • Mànega: 54 cms
  • Opció: Timó integrat
Primera impressió:

Es un kayak molt lleuger de transportar, el compost del material kevlar-carboni el fa resistent però al mateix temps molt lleuger. Visualment es molt lineal, de forma clàssica amb un rocker una mica aixecat al davant i una part posterior baixa per facilitar l'esquimotatge i no oferir resistència al vent. Els acabats son bons, el seient es confortable, la estètica atractiva i el millor de tot es un timó integrat al casc, que gairebé ni es veu.

Provant a l'aigua, estabilitat primària:


Sorprèn i molt la estabilitat primària, un kayak de 54 cms de màniga amb una estabilitat primària estàtica molt bona, començant a palejar agafa velocitat ràpid i llisca molt bé sobre l'aigua, es nota la diferència amb un de compost plàstic per un millor lliscament i suavitat al navegar. Amb onades petites el rocker les encara sense cap problema sense que es trenquin ni ens mullem, puja lleugerament i les travessa molt suaument, les onades petites laterals ni es noten i no afecten a la bona estabilitat, transmet seguretat i dona confiança, es el que més em va sorprendre amb una mànega estreta com la seva.


Tres tipus de timons que podem trobar a kayaks de mar
El timó més habitual es l'extern plegable (dreta), amb l'inconvenient de que cal fer memòria per pujar-lo quan anem a desembarcar. A l'esquerra observem dos tipus de timons integrats al casc, no fa falta plegar-los segueixen la mateixa línia del cas i no sobresurten, però el del Sipre Murano està molt ben integrat es del mateix color que el cas i si no et fixes passa desapercebut del tot, està molt ben trobat. Es comanda amb un pedal a sobre el reposapeus.

Provant la secundaria:

Un cop comprovada l'estabilitat principal intento fer alguns recolzaments, proves de timó de popa amb la pala i escorant cap als costats buscant els límits, amb la bona estabilitat primària que tenia vaig pensar ara bé quan aniràs a l'aigua, però novament em va sorprendre ja que l'estabilitat secundaria es molt bona, permet escorar bastant sense comprometre l'estabilitat i amb un recolzament suau recuperes ràpidament la posició, te un comportament molt noble el fas anar per on vols i no te cops amagats, seguretat i confiança en tot moment.

Provant la estabilitat secundària, respon molt bé i te un comportament noble.



Conclussió: Es un bon kayak de mar, amb un sistema constructiu que et permet escollir diferents materials (fibra, carboni, etc..) per escollir el pes i el preu final, de disseny molt estudiat i navegació còmode i fiable, bona estabilitat primària i secundaria i fàcil de fer anar sense gaire nivell. Els dos compartiments rodons (davant i darrera la banyera) així com el compartiment oval posterior donen una capacitat de càrrega més que acceptable i el fan apte per travesses d'alguns dies, les xarxes de càrrega exteriors i la línia de vida son correctes i les tapes dels compartiments obren i tanquen amb facilitat i eviten l'entrada d'aigua en cas de bolcar. Com es lògic l'interior esta separat en diferents compartiments aïllats entre ells.

Si tens aquest kayak, o l'has provat i vols afegir algun comentari o crítica, benvingut !

Brico kayak, detalls que milloren el kayak i es pot fer un mateix ! Nanses de porteig i suport per flotador de pala

$
0
0
Vaig anar a comprar corda i gomes per refer la línia de vida i les gomes de coberta del kayak, fins aquí res nou, però volia millorar un parell de coses que han millorat després del canvi, així que ho explico per a qui li pugui servir.

El primer, important, no compreu cordill i goma dels "xinos", amb l'aigua de mar i el sol durarien 3 o 4 sortides, agafeu material bo a una botiga especialitzada (jo ho vaig comprar a Kayaking Costa Brava).

Estava fart de sentir el soroll de les nanses de porteig de davant i darrera, anant amb cotxe o navegant sempre cops amunt i avall, així que vaig afegir dos gomes que les mantenen enganxades a coberta, i quan has de menester les nanses la goma s'estira i llavors es la corda la que fa força.


 Ara navegant o en cotxe, cops zero ! La goma la vaig deixa una mica ample i sobresurten 2 o 3 centímetres i després un nus, de manera que te un mínim joc i si les estires queda enganxat a coberta i si aixeques la nansa per carregar el kayak la goma s'estira i es la corda la que fa força.

_____________________________________________________
 El segon bricolatge el tenia al cap feia temps, al Capella costa molt pujar per darrera o pel costat, però si falla l'esquimotatge, has de pujar igualment no?

Llavors tinc un coixí inflable de fer la migdiada, com diria en Marc, que també es conegut com a flotador de pala. Inflem el flotador ben col·locat a un extrem de la pala i l'altre extrem de la pala l'ancorem a la part de darrera del kayak, però no trobava la posició on ancorar-lo i que estigues perpendicular al kayak i sense moure per permetre el reembarcament segur inclús amb onades o vent. Solucionat !

Vaig fer un triangle de goma, just darrera la banyera i en paral·lel a la línia de vida.

Així poso la pala i queda ancorada per 3 punts com a mínim, no es mou ni es desplaça gens.


Si la fulla es llarga, podem utilitzar la línia de vida de l'altre costat, ancorant així per 4 punts.
Vaig provar aquest sistema dissabte passat, la pala queda en perpendicular al kayak formant una T perfecte i permet el reembarcament, a més el flotador de pala proporciona un sustent important que em permetria inclús posar-me de peu tranquil·lament. El proper dia us penjaré una foto del muntatge simulant un auto rescat i de peu !!








En caiac de mar de l'Estartit a Cala Pedrosa vorejant la costa del Montgrí

$
0
0
Dissabte 26/07/2014, a les 8 ens trobem a la platja gran en Miquel, en Javi, en David i jo. En Miquel i en Javi son novells i ens acompanyen per aprendre i agafar experiència, i ahir es van endur una bona dosi d'experiència !

Entrem a l'aigua a quarts de nou, sense vent, sense onades, el mar estava com una bassa d'oli, sortim resseguint la línia de la costa i voltant el port direcció el molinet, passat el port en Miquel clava malament la pala perd l'equilibri i bolca, m'acosto l'hi buido el caiac i l'ajudo a pujar, en 2 minuts solucionat i ell que s'ho agafa a broma i diu que ja va fresc, com ha de ser !

L'Estartit pel passeig del Molinet esculls i un freu petit
Continuem pel passeig del molinet, ells una mica més allunyats i jo que m'encanta passar entre pedres fregant la costa tot el que puc i esquivant els esculls, arribant al molinet tots quatre passem pel petit freu, giro cap a l'esquerra i novament entre pedres, passant cap de la barra i direcció a cala calella. Entrem A tots els racons que trobem gaudint de la costa, a estones amb un relleu suau i els pins a prop de mar, però gran part del trajecte amb abruptes penya-segats i grans parets de roca calcària
que ens donen ombra i refugi del vent mentre naveguem, orografia trencada això si per algunes coves i alguna illa petita.

Passem la Punta Salines, últim refugi de la tramuntana, direcció el cap d'Otrera, seguim sense gota de vent i només un imperceptible mar de fons ens acompanya, però es una navegació plàcida i tranquil·la, al sobrepassar el cap d'Otrera el mar està 
Comencen les cales i racons de l'Estartit
 

una mica mogut es habitual en aquesta punta però dura una trentena de metres i ja girem cap a l'esquerra per anar cap al rec de la sardina i cala pedrosa, flanquegem la illa pedrosa per entrar a la cala amb aigües transparents, fons amb prats de posidònia i petits còdols, on desembarquem a esmorzar. Arribats a aquest punt només hem trobat algun vaixell de submarinistes i poca cosa més, la cala es tota nostre !

Sortint de Cala Calella a l'Estartit
Estem prop d'una horeta, esmorzem, arriben excursionistes a peu, xerrem, arriba una barca, ens banyem, més barques, fem algunes pràctiques d'esquimotatge.... i ja sembla la rambla, ens han envaït per terra i per mar, així que decidim anar refent el camí de tornada.




Passant la punta de les Salines en kayak (l'Estartit)
Només sortir de la cala a la mateixa illa pedrosa observem que el mar de fons ara es més important, trencant amb força contra les pedres, però si naveguem una mica lluny de les pedres no ha de ser cap problema, i així ho fem. Anem tornar cap a l'Estartit i els comento que quan sobrepassem Salines el mar de fons de Nord es torna imperceptible i que no s'amoïnin, naveguem en grup i ens podem assistir els uns als altres. A mida que avancem el mar va a pitjor, entre el cap
Qui te calor, que es mulli !
d'Oltrera i la punta Salines les onades creixen de tamany sobrepassant el metre tot sovint, el pitjor es que no es un mar de fons de Nord si no que bé creuat amb tendència Nord/Est i ens enganxa de costat, seguim sense incidents fins que justament davant punta salines i amb un mar molt creuat tenim la primera bolcada. Fem un, dos i fins a tres rescats assistits, en David ja ho te molt per ma i jo estic a prop controlant que no vagin contra les pedres i mirant de reüll a
En Miquel i en Javi que s'inicien al kayak !
l'altre company. 

Finalment podem continuar direcció el molinet, els comento que passem per fora i mantinguem la distància de les roques, allà ens trobem una quinzena de caiacs de la rosa dels vents que tenen treballs a navegar, i un d'ells xoca contra un company i l'aixeca provocant novament bolcar i company a l'aigua, aquest cop la cosa es perillosa ja que estem a uns 10 

Cala Pedrosa, tota nostre, el regal per matinar !
metres de la punta del molinet i el mar trenca amb mala llet i ens empeny cap a les pedres, així que vam haver de fer un remolcat d'emergència per allunyar al company i al caiac de les pedres fins a poder fer un reembarcament amb més seguretat. 

Continuem fins a la platja ja sense més incidències, un cop allà sentim el xiulet del socorrista que ens vol veure al canal de caiacs i fora de la zona de bany, cosa
Prats de posidònia? Cada cop n'hi ha menys :-(
que fem, tot i que jo sempre intento entrar i sortir per una riera que hi ha que es una zona prohibida al bany i que hauria d'estar abalisada, però que sembla que ni els socorristes ni l'ajuntament en saben res al respecte. Fem alguna pràctica d'esquimotatge i juguem una mica però estem rebentats així que pleguem i ens anem a hidratar amb una cervesa ben freda que ens l'hem guanyat !


Revisant la web www.meteoestartit.com el meteoròleg de l'Estartit Josep Pascual explica que dissabte el mar de fons era de tramuntana, però que hi havia un corrent de Garbí dels més forts de l'any de uns 2 quilòmetres/hora, així que el "ball de bastons" que hi havia entre el molinet i punta salines era un creuament entre el mar de fons de tramuntana i la mica de marinada combinada amb el corrent de Garbí, que provocava aquelles onades creuades, a considerar per altres dies tot i que es un fenomen estrany que mai havia trobat allà.

Us deixo un vídeo amb la resta de fotos i algun fragment de vídeo






Matí estelat a Portlligat i les illes del Cap de Creus

$
0
0
Primer dissabte d'Agost, em conviden a Cadaqués que hi ha una "sortida especial", en principi tots els dissabtes els companys de l'Escola d'en Mar fan sortides pel Cap de Creus en Caiac, sempre amb bon ambienti en un entorn idíl·lic, però si et diuen que a més es "especial", motiu de més per anar-hi !

Quan vaig enfilar el Pani i vaig començar a baixar direcció Cadaqués, el temps era núvol i gris, vent lleuger, ja s'ensumava que podia ser un dia magnífic o que acabéssim xops com ànecs, finalment el dia es va mantenir ennuvolat amb el sol apareguen tímidament algunes estones, i refrescat per una Tramuntana suau.

A les 8 ja gairebé hi era i la puntualitat em va permetre fer algunes fotos:

Badia de Cadaqués amb la illa de Escucurucut

 
L'Illa de messina, vista des de la costa amb un sol tímid.
A quarts de deu fins a les 10 picades van arribant els companys, la puntualitat de l'Escola d'en Mar es el seu punt feble, però un abans i uns més tard tots van aterrant !

Ancora i cadenat, el rovell indiquen que porten molt temps a l'aigua.
L'Escola d'en Mar preparant els caiacs, al fons la casa d'en Dalí.

Tots preparats anem sortint xino xano, sortim per Ses Boquelles i encarem directes cap a Messina cap a l'illa més gran de un grup de deu, que està a 1 quilòmetre de Portlligat mar endins. En arribar una costa escarpada esculpida i esmolada pels temporals ens fa desembarcar uns aquí i uns més enllà, una mica com podem. 







Alguns es van estimar més veure l''esdeveniment des de l'aigua:

Vista des de dalt de Messina

Mentre uns van posant l'estelada a lloc, aprofito per fer una panoràmica de Cadaqués i Portlligat des de mar:


Tot a punt per una foto de grup, primera illa Estelada !

(Foto de l'Eduard)
Foto amb l'Eduard !


Veler gaudint de la Tramuntana, el primer a gaudir de Messina estelada i cofolla !
Després d'estelar Messina jo vaig anar tornant cap a Portlligat ja que havia d'anar a Port de la Selva i estar al migdia a Girona, els companys van anar a estelar més illes podeu veure la crònica de l'Eduard Marquès a 


No podia faltar un petit vídeo, visca Catalunya !



Capvespre a l'Estartit en caiac de mar

$
0
0

Capvespre a l'Estartit, amenaça de pluja que no va arribar, mar com un plat, sense barques ni banyistes, el mar es nostre !!

Molt bona jornada bon rotllo i mar immillorable !

En Javi progressa, la Paqui s'estrena, en David torna a filmar a estones, i la Joseta te pendent bolcar el dia que menys s'ho esperi, (tinc memòria !)
 
No hi ha crònica, les fotos i el vídeo parlen per si sols, la propera setmana penso repetir i allargar la jornada ;-)


















El vídeo !



I al final ?





Espècies de riu: La llúdriga europea (Lutra Lutra)

$
0
0
La llúdriga europea (Lutra Lutra) es un mamífer de la família dels mustèlids, habita a gran part dels rius catalans i actualment no està en perill d'extinció, tot i que durant molt anys havia patit una greu regressió en els nostres rius que posava en perill la seva subsistència.
Ullals i urpes de la llúdriga

Habitat de la llúdriga: Viu en caus a prop dels rius o dins la mateixa llera, sobretot en rius, estanys o llacs amb aigües netes i no contaminades, es un animal bioindicador, es a dir, la seva presència en un riu es un clar símptoma de la qualitat de l'aigua, ja que en cas de contaminació la llúdriga no la trobaríem, motiu pel que fa uns anys endarrere la seva presència era molt escassa i gràcies a la recuperació de la qualitat de les aigües la llúdriga ha anat ampliant el seu territori tornant a poblar la majoria dels rius catalans. Actualment no te depredadors naturals es la reina del riu, només la contaminació o altres factors ambientals, o l'excés de presència humana, son els seus principals perills. Es un animal bastant territorial quan ja te un cau fix, però quan busca un cau o parella pot recórrer grans distàncies riu amunt o abaix.

Alimentació de la llúdriga: Es un animal carnívor, la seva dieta principalment es a base de peix, com truites de riu, tot i que no descarta altres aliments com granotes, crancs o petits mamífers, en alguns llocs la coneixen com a "llop de riu", ja que es poder l'animal més gros i amb més voracitat en aquest tipus d'hàbitat (a Catalunya), els seus depredadors naturals son el llop i l'os, poc habituals als nostres rius. La bona qualitat de l'aigua fa que la truita estigui present a moltes rieres i rius i al ser la seva dieta principal l'expansió o disminució de les dues espècies va força lligada.

Descripció física de la llúdriga: Es un animal gran que pot assolir una mida de 70 centímetres a una mica més d'un metre, els mascles sempre més grans que les femelles. Poden pesar fins a 11 quilos i viure uns 15 anys al medi natural. Tenen una cua llarga i forta que utilitzen com a timó quan estan a l'aigua. Tenen una dentadura forta amb ullals, la seva pell es impermeable i gruixuda, les seves extremitats tenen unes urpes fortes però amb membranes entre els dits pròpies dels animals amfibis, que els permeten nadar fins a 12 quilòmetres per hora i tenir una gran mobilitat dins de l'aigua, utilitzen la cua com a timó. Dins dels animals amfibis, la llúdriga es dels que es troba més còmode a l'aigua que a terra ferma, pot realitzar immersions de 4 o 5 minuts i està molt aclimatada a fer vida a l'aigua.
On està la llúdriga?

La llúdriga us saluda !

Comportament social de la llúdriga: Al contrari del que es pensa, la llúdriga no es un animal gaire social, si no més aviat bastant individual, excepte en el seu paper maternal. Les cries surten del cau a partir del tercer o quart mes i estan amb la mare fins que fan un any, època en que es poden veure en grup, llavors a l'any s'independitzen i busquen nous territoris i una parella amb qui poder reproduir-se de nou. Quan observem un grup de llúdrigues doncs, es segur que es una parella reproductora o una mare amb els seus fills.
Àrea de distribució de de la llúdriga europea (Font: Wikipedia)

Cria i reproducció: Tot i que poden criar tot l'any, es més habitual que ho facin a la primavera, la gestació dura dos mesos, després donaran a llum entre 1 i 3 cries habitualment, que neixen cegues i sense dents. Al mes de vida comencen a obrir els ulls i els van sortint dents, dels 4 mesos a l'any sortiran del cau amb la mare que els ensenyarà com sobreviure, nedar i caçar, fins que s'independitzen a l'any.

Petjada davantera i petjades posteriors (més juntes)
Observació a la natura: Certament la seva presència es bona i no està en perill d'extinció actualment, però es un animal nocturn, esquívol i que de dia dorm al seu cau, a més de que sol viure en llocs allunyats dels humans i en zones de riu amb força vegetació i bastant inaccessibles on pot fer el cau i amagar-se lluny dels humans, sempre a zones d'aigües netes. De dia només delaten la seva presència els excrements i alguna petjada al fang, de matinada o al capvespre a una distància prudencial per no delatar la nostre presència serà el millor moment per poder observar-les, de nit també, però no us hi veureu, a no se que compteu amb equips especials de visió i/o foto nocturna. Tampoc es estrany que de dia aparegui puntualment o la trobem nedant, però es nit quan la llúdriga està plenament activa.

Us deixo un petit vídeo de la llúdriga





Darreres sortides de temporada baixa en caiac de mar per la Costa Brava

$
0
0
Aligator trobat a Tamariu !!
S'acaba la temporada baixa en caiac de mar, avui finalitza Agost, marxen els turistes, posen les barques en sec, en quinze dies desapareixeran a més les boies de banyistes, les torres de vigilància, el mar, poc a poc, torna a ser lliure, la "maror" de barques i gent donarà pas a una natura de flora i fauna espectaculars, a una Costa Brava salvatge que convida a navegar, on els que estimem el mar gaudirem de valent !

Pesca de peix variat en kayak
Aquesta darrera setmana dissabte passat sortida per l'Estartit, molta gent, molta barca, mar de fons de tramuntana, pràctica de tècnica i remullades a dojo aprofitant que l'aigua està calenta i poca cosa més, amb en Miquel i en Javi.



Dimecres al capvespre escapada a Montgó, entrem a l'aigua a les 7, en sortim a un quart d'onze, a l'estiu per gaudir o s'ha de matinar o anar-hi tard, vaig sortir amb en Josep a pescar i no ens va anar del tot malament. Molt sorell petitet, serrans de bona mida, algunes alatxes i algun verat de millor mida, poti poti de peix blau i dosi d'omega 3 en quantitat, si descartem els serrans.


Ahir dissabte la opció escollida va ser Tamariu, on puntualment a les 8 estàvem allà i 15 minuts més tard a l'aigua, Miquel, David, Joseta i un servidor, i amb la presència inesperada i ben trobada de l'Albert que va venir des de Figueres per descobrir uns raconets desconeguts per ells. 

A Tamariu aigua com un plat, al fons observàvem un mar de fons important, però lluny, sortim direcció Nord cap a Aigua Xelida, passem per freus, visitem alguna cova, i puntualment, al sortir a mar obert o per sobrepassar alguna punta, trobem un mar de fons alt i unes onades divertides que ens fan posar els 5 sentits en la navegació, després girem cap a Sud i anem a esmorzar a Cala Pedrosa, on trobem un "Bar" de platja, ens claven 2,70€ per un cafè amb llet i ens recorden que no podem dur menjar, que ells ja en tenen allà.... no pateixi que amb aquests preus el proper cop fins i tot el cafè portarem, que a les pedres s'hi està de conya ! Tornem xino xano cap a Tamariu i cadascú cap a casa seva.

Us deixo algunes fotos de Tamariu




I uns selfies ! Estem practicant per concurs de Kayaking Costa Brava de Selfie & Kayak  !





En caiac de mar a Tamariu i Aigua Xelida en bona companyia !

$
0
0
Dissabte vaig fer una sortida més, una més de les que intento fer cada setmana, però al mateix temps una mica diferent....

Des de finals de Juny fins ara al Setembre els que eren companys habituals els mesos hivernals em perdut una mica el contacte, cada estiu passa el mateix, barques i banyistes, turisme de masses que no convida a navegar, vacances i compromisos familiars, uns deixen de navegar, altres ho fan de matinada o de capvespre, i tots baixem el ritme i fem sortides molt esporàdiques, però tot i així jo he mirat de sortir cada setmana sempre que he pogut, en part gràcies a que coneixes gent nova, amb ganes de sortir, d'aprendre, de conèixer, de descobrir llocs, així que dissabte sortia amb en Miquel i la Joseta, que portem 3 o 4 sortides junts, en David amb qui hem sortir gairebé tot l'estiu, i la sorpresa final va ser que sense previ avís ens trobem l'Albert, que tot i baixar de Figueres i estar 5 hores abans a l'acústica a les 8 estava plantat a Tamariu amb el caiac vora l'aigua, això son ganes de passar-ho bé !

No m'enrotllo més, sortida molt guapa a un dels millors racons de la Costa Brava centre, mar de fons divertit i cap incident, sortida perfecte (si no comptem la clatellada de 2,70€ per un cafè amb llet a Cala Pedrosa, que som del país senyora !! )

Un altre tema, el vídeo gravat per en Miquel, amb una càmera SJ4000 que es un rèplica de la famosa GoPro, i que la veritat es que te una qualitat molt bona el preu es una quarta part, així que cal tenir en compte aquesta càmera a qui li interessi una tot terreny amb tot d'accessoris i a prova d'aigua.

Us deixo el vídeo d'en Miquel !



Kayak de mar Tamariu i Aigua Xelida from Dani Gras on Vimeo.

Una nova manera de conèixer la Costa Brava en caiac de mar: Transbrava, travesses en kayak de mar personalitzades i amb assistència permanent !

$
0
0
Aquest any hi ha una nova empresa que ofereix un servei de travesses i aventura en caiac de mar per la Costa Brava, després d'uns mesos de rodatge, de tenir el pitjor estiu meteorològic amb canvis sobtats de temps i presència de vents de Tramuntana i Garbí, inclús algun dia de Llevantada, fet inusual i atípic a l'estiu, l'aventura continua, ara Setembre i Octubre son els dos mesos millors per iniciar-se en aquesta aventura, us desvetllaré les claus i el per què de descobrir la Costa Brava amb caiac de mar amb Transbrava !


Transbrava us ofereix

Cales amb aigües transparents
  • Lloguer de caiacs de mar, model Rainbow Làser individual, es un caiac molt noble, amb bona estabilitat i de càrrega.
  • Transport i recollida de caiacs i participants als punts d'inici i finalització de la ruta, en cas de mal temps es pot fer un eventual desplaçament per terra per continuar la ruta en un altre punt.
  • Possibilitat  de fer-ho amb caiac propi i llogar altres serveis que ofereixen (guia, assistència i recollida, material de bivac ...)
  • Lloguer de tot el material de bivac, tenda, fogons i el necessari per poder pernoctar durant l'aventura en caiac.
  • Plànols guia personalitzats amb la ruta escollida, per saber en tot moment on esteu i a on anar, amb detall de totes les cales, punts de desembarc, llocs on pernoctar.
  • Conveni amb alguns càmpings per a poder descansar a terra si no us agrada la opció de fer bivac o acampada lliure.
  • Guia-acompanyant de Transbrava que dona un valor afegit a l'expedició, pels que no voleu anar per lliure i preferiu comptar amb una assistència i guiatge professional.
Plànol - guia excepcional amb la ruta pas a pas, cap racó sense visitar !!
 
Rutes establertes o personalitzades:
Moment de pernoctar, sense veïns !
    Transbrava ha establert algunes rutes fixes de 2 a 7 dies i per diferents indrets, per a poder navegar pels millors indrets de la Costa Brava i en funció del temps disponible, però també fan mini travesses amb guia, un matí o una tarda, tarda + pernocta + matí i altres rutes personalitzades i adaptades a les vostres necessitats.
       
      Despertar-se en llocs aixi, no te preu, i cada dia hi ha vistes diferents !


      A qui va dirigit?
        Amics, empreses, parelles, famílies, aventurers, afeccionats, iniciats o no en el mon del caiac, la única condició es saber nedar i està en bon estat físic, l'aprenentatge es ràpid i les rutes sempre van paral·leles a la costa i amb un plànol - guia excepcional que ens permet saber on poder parar en cada moment, ens mantenen informats de la previsió meteorològica en tot moment i comptem amb els serveis d'assistència si fos necessari.
          Cales encisadores, freus i coves a l'abast de tothom !
          Que en pensa la gent?

          L'aventura te molt bona acollida, que millor que saber el que opina la gent a Facebook:

          Pels que no havien pujat mai a un kayak de mar, el primer es una preocupació o neguit inicial per saber si sabran navegar, si bolcaran... un temor que després de la primera hora desapareix per poder gaudir d'una natura que no s'esperaven, perspectives impressionants d'una Costa Brava desconeguda i fascinant vista des de l'aigua en primera fila.



          No hi ha excuses per no poder gaudir de la Costa Brava en caiac de mar, un mitja sostenible, ecològic i que ofereix una panoràmica de la que no es pot gaudir ni a peu ni en vaixell, el caiac es el millor mitjà per navegar per la Costa Brava i gaudir al 200% !

          Us deixo un vídeo que van realitzar amb un dron per poder apreciar una de les millors rutes a la zona d'Aigua Xelida




          No tot es caiac, la foto submarina està prou bé !

          $
          0
          0
          Us deixo unes fotos submarines de les Illes Medes, fetes pel meu pare:

















          URGENT ! Queden 3 dies per la trobada solidària !

          $
          0
          0
          DISSABTE VINENT JA TENIM AQUÍ LA TROBADA SOLIDÀRIA DE CAIACS I EL CONCURS DE PESCA SOLIDÀRIA !

          POTS VENIR AMB CAIAC PROPI, LLOGAR, FER UNA TRAVESSA GUIADA, A ESCOLLIR !


          I CONCURS DE PESCA !!


          PATROCINADORS DE LUXE ! 

          Kayaking Costa Brava ens ha ofert vals descompte i un assortit de regals
           a sortejar entre tots els inscrits !

          escapadadepesca.com ens ha ofert unes magnífiques submergibles per mòbil,
          a escollir Iphone o Android, pensem en tot !

          I www.formulapesca.com com sempre proveirà a sorteig de carrets, canyes i accessoris de pesca !
           



          Festival Swim Cala Montgó 2014 - Suport en kayak de mar amb Kayaking Costa Brava

          $
          0
          0
          El 20 i 21 de Setembre es va realitzar el II Cala Montgó Swim Festival, travesses de natació en aigües obertes amb diferents proves a realitzar entre dissabte i diumenge, entre 1,5 i 12 quilòmetres de recorregut. Com a novetat aquest any estrenaven una prova de 12 quilòmetres amb sortida a la platgeta de l'Estartit, volta a Medes i fins a Cala Montgó travessant la foradada. 

          Dissabte no vaig poder assistir, però us deixo una bona foto de la sortida:
          Foto: Kayaking Costa Brava
          Dissabte es van realitzar les proves de 12 i 3 quilòmetres:

          Prova de 12 km, el primer va fer un temps de 3:06:10
          Prova de 3 km, el primer va fer un temps de 0:34:21


          Diumenge si vaig poder donar suport en kayak, la jornada començava puntualment a les 7, on teníem un "breafing" a peu de platja on rebíem les instruccions corresponents dels recorreguts, ens organitzàvem en grups i ens donaven les pautes per donar suport i seguretat als nedadors.

          Cala Montgó 7 del matí - Foto de Marta Torres
          Després de rebre les instruccions i saber quin era el meu grup, ens vam dirigir tots cap a Cala Ferriola, on començaria la travessa de 6 quilòmetres, passant per la foradada i retornant a Montgó. Així que puntualment i en mitja hora de paleig sortim de Montgó i ens plantem a Ferriola, on desembarquem uns minuts esperant als nedadors que venen en vaixell.

          Sortint de Cala Montgó

          Caiacs direcció Cala Ferriola Foto: Kayaking Costa Brava
          En arribar a Cala Ferriola, descans d'uns minuts i darreres instruccions, arriba el vaixell i els nedadors comencen a nedar cap a la cala, així que ens anem situant en posició de sortida i deixem la cala als nedadors, arriba el seu moment !

          El vaixell deixant els nedadors a prop de la sortida a Cala Ferriola
          Tot a punt ! Silenci absolut, nervis, si... no... si... no... i sona una sirena, comença ! I a quin ritme !

          A punt per la sortida de la Swim ! Foto: Kayaking Costa Brava

          Sortida !! Comencen amb un ritme fort i els kayaks obrin pas indicant el recorregut

          Impressionant foto de la organització !! Sortida de Ferriola
          De Ferriola calia passar dos boies a mar obert i anar direcció l'Estartit, per fer la volta travessant la foradada i enfilar cap a Montgó.
          Prova de 6km, el primer els va fer en 1:19:31

          Pas per la foradada Foto: Kayaking Costa Brava

          Nedadors entre la foradada i montgó.

          Mentre uns nedaven, altres feien alpinisme !

          Descens vertical des de punta milà (105 metres)

          Després d'un punt de control i avituallament situat entre ferriola i montgó, els nedadors enfilaven cap a la darrera boia i ja tenien el punt d'arribada al seu abast, el darrer tram ja dintre la cala eren 800 metres però el cansament ja es feia notar.

          Lloc d'arribada de les travesses



          En finalitzar la travessa de 6k, una popular de 1,5k

          Travessa popular de 1,5 per dins de Cala Montgó

          Seguiment i suport en kayaks a la travessa de 1,5k

          En finalitzar, recollida de kayaks i dinar a Can Miquel per cortesia de Swim Costa Brava, una bona jornada on el temps va acompanyar en tot moment. Com a fet anedòctic, el segon classificat a la travessa de 12Km va ser el primer a les de 6 i 3 Km, quin fart de nedar aquell cap de setmana !
          Si voleu veure més fotos o estar informats de propers esdeveniments, us recomano visitar:

          Web de Kayaking Costa Brava 
          http://swimthecostabrava.com/en/cala-montgo-swim-festival-2/
          Web i galeria de fotos del Swim Festival Costa Brava


          Setembre a la Costa Brava, la millor època per gaudir del kayak de mar

          $
          0
          0
          29 de setembre, quedem a dos quarts de 9 al port de l'Escala, m'aixeco aviat i com arribo mitja hora abans passo pel bar dels pescadors a fer un cafè i a saludar, però no conec a cap dels presents sense cap mena de dubte a aquella hora tots estan a mar remullant canyes i esquers.

          Arriben Xevi i Javi, descarreguem caiacs i entrem a mar, sortim des de la platja del port de la clota, un mar planer com una bassa d'oli, creuem tota la platja de riells i enfilem el passeig de riells direcció Empúries tot resseguint la línia de la costa, passem molt a prop de les roques o pel mig d'elles, entrem a totes les cales i platges, passem port d'en perris, la creu, el rec del molí, la platja del hotel i finalment, una mica descol·locat per un canvi geogràfic que ha ajuntat les dues últimes platges, arribem a la darrera platja d'Empúries. Allà fem un cafè en un dels pocs llocs de platja que encara resten oberts i fem una breu parada per gaudir d'un magnífic dia de sol i platja, sense gent!

          A la tornada fem el recorregut invers, curiosament no s'aixeca vent ni onades, continua com una bassa d'oli així que sobrepassem el port i anem cap a la clota, un mar planer però a uns 300 metres es veuen... es veuen..... dofins ! Començo a remar com un boig però surten dos zodiacs del port que lluny de veure ni els dofins ni a nosaltres passen pel mig entre caiacs i dofins, i aquests desapareixen, una llàstima, maleïdes barques ! Sense adonar-me estic a més de mig quilòmetre de la costa així que reculo i vaig cap al Salpatx on em retrobo amb els companys, fem alguna foto i reculem cap a port per finalitzar la jornada.

          Sortim de la platja del port de la clota - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          Sortim de la platja del port de la clota

          Passeig de Riells (L'Escala) - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          Passeig de Riells (L'Escala)
           
          Corb Emplomallat - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          Corb Emplomallat
          La illa del cargol - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          La illa del cargol
          Port d'en Perris - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          Port d'en Perris

          Gavina, hola, el contrallum et fa lleig, et gires? - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          Gavina, hola, el contrallum et fa lleig, et gires?

          Gràcies, així molt millor ! - Pesca i caiac Costa Brava - L'escala
          Gràcies, així molt millor !
          Escaletes cap al mar, a Empúries- Kayak de mar a la Costa Brava -Empuries
          Escaletes cap al mar, a Empúries
          Kayak de mar a la Costa Brava -Empuries
          En Xevi i en Javi els companys de travessa

          Kayak de mar a la Costa Brava -Empuries
          Foto a sota l'arc de pedra d'Empúries

          Illes de la Costa Brava - El salpatx a la clota (L'Escala)
          El Salpatx, perquè en diuen així?

          Illes de la Costa Brava - El salpatx a la clota (L'Escala)
          A mi em sembla una bota.... el Salpatx i en Javi

          Retorn a port, i un Selfie ben pentinat !
          Curiositat !


          Les dos últimes platges d'Empúries, ara es una sola, el corriol de sorra ha desaparegut del tot i ara hi ha una fons de còdols de dos o tres pams que permet la navegació en caiac.
           

          Cap d'Olla Gris al Port de Roses

          $
          0
          0
          Hi ha un cetaci jove al port de Roses i sembla que de moment s'hi queda, ja que no en vol sortir, us deixo un petit vídeo, vaig fent el seguiment i penjant novetats a Facebook !

          Quan finalitzi el rescat ja faré un article en condicions.


          Link al facebook: https://www.facebook.com/pescakayakcostabrava

          Lloret a Blanes en caiac de mar (i tornada)

          $
          0
          0
          Darrerament no tinc gaire temps de posar vídeos i fotos al bloc, tinc material endarrerit que aniré pujant quan tingui temps, però dissabte passat vam anar de Lloret a Blanes i en David ha editat un bon vídeo, així que no hi ha excusa, toca fer la crònica i publicar !

          Sis de Desembre, el fred ja es nota, l'aigua es freda, la darrera llevantada ha esculpit les platges, algunes estan plenes de troncs i deixalles vàries que el mar retorna a terra, altes platges estan erosionades i algunes gairebé han desaparegut quan les onades es va endur la sorra, no us preocupeu, la natura es sàvia i posa les coses al seu lloc.

          Dissabte tramuntana, a la zona de Lloret el vent fluixet però a mida que t'allunyaves de la costa el mar de fons es feia present i ens acompanyava suaument cap a Blanes sense gaire esforç. Trobem una colla amb en Francesc Nolla de cap de grup, en sentit invers, arribem a Blanes i esmorzem a Sa Palomera, algunes fotos i tornada en sentit invers. En arribar els David x2 (en Huerva i en Calvo) van posar a prova la temperatura de l'aigua amb èxit.

          L'únic incident destacable les 5 pauses que vam haver de fer ja que en David Calvo duia la fluixa i era un continu de picades, les oblades estaven per feina i ell vinga a pescar !

          Us deixo algunes fotos i el vídeo d'en David, gràcies !


















          Primera sortida en kayak 2015: La costa de l'Empordanet de Josep Pla (Tamariu, Llafanc i Calella de Palafrugell)

          $
          0
          0
          Josep Pla, escriptor i periodista de Palafrugell de renom a tot Catalunya, es referia així al clima de l'Empordà:

          "A l'Empordà Petit no hi ha cap vent dominant. És un espai en el qual es produeix el xoc continuat dels vents del sud i dels vents del nord, un camp de lluita, vull dir d'agonia entre aquests dos corrents aeris contraris"

          Certament està carregat de raó, de la badia de roses cap al Nord predomina la Tramuntana, mentre que de Palamós cap al sud el vent dominant es el Garbí. Al igual que els vents, els humans estem dominats per impulsos, molts cops hem sortir de Palamós cap al Nord fins a Calella de Palafrugell, i molts cops des de Tamariu cap al nord cap a Aigua blava, però ens deixàvem sense visitar l'Empordanet per mar, les tres poblacions costaneres de Palafrugell Tamariu, Llafranc i Calella de Palafrugell, una costa bastant maca especialment entre Tamariu i Llafranc, on uns penya-segats imponents coronats pel far de Sant Sebastià donen un paisatge molt típic de la Costa Brava, salvatge i atractiu al mateix temps, s'ha de viure, costa d'explicar. Deixo un vídeo resum de la sortida amb la Joseta i en David, comentar que ens va venir a rebre l'Eva amb l'Arnau a la platja, amb ratafia i neules celebràrem el cap d'any amb una jornada de sol estiuenc.

          Noves taxes per la navegació responsable en aigües interiors de la Generalitat de Catalunya, increment superior al 500%

          $
          0
          0
           
          Per navegar per aigües interiors, rius i pantans de Catalunya en el meu cas, cal fer una declaració de navegació responsable i pagar un cànon establert per l'Agència Catalana de l'Aigua. Aquest tràmit fins l'any passat suposava un cost d'entre 12 i 20€, però amb unes modificacions de la llei ara el preu s'ha incrementat més d'un 500%

          Cànon de navegació en aigües interiors:  10,82€ per un caiac de menys de 3 ocupants

          Es poden consultar tots els preus a:

          Taxa de tramitació "NOVA"  83,90€ + IVA = 101,52€

          Total del tràmit: 112,34€  


          El pitjor del cas, es que per fer el tràmit l'has de presentar personalment a una oficina de l'ACA, en el meu cas em vaig adreçar a la de Girona ciutat, i ningú em va saber dir el preu del cànon de navegació, al final em van dir tu presentes la sol·licitud i ja et contestaran amb l'import a pagar, i si no estàs d'acord no pagues i no passa res, però compte !! Amb la nova llei, la taxa de tramitació de 112,34€ s'ha de pagar si o si, per tan no realitzar cap tràmit sense conèixer el seu preu prèviament, que després el problema es teu !! (i els inútils ells per no saber donar la informació correcte...) 

          Novament, l'administració ens atraca i ens roba, en forma de cànon, de taxes o com sigui, ara no navegaré més per cap riu ni pantà, es un luxe, i si intento fer-ho m'exposo a 6000€ de sanció i a fer-ho d'amagat com si fos un delinqüent, que a sobre va en una embarcació autopropulsada i que no contamina, que es ecològica.

          Esbrinar aquests preus no es fàcil, el tràmit va entrar amb registre d'entrada i va ser contestat amb registre de sortida i han tardat 8 dies en poder-me contestar, si per ells que hi treballen cada dia ha estat complicat per a un usuari normal que ha de començar a llegir DOGC i navegar per webs complicades, doncs ni us ho podeu imaginar, cal tenir en compte que la nova taxa es un petita frase que ens diu:


          4. Es modifica la lletra x de l’apartat 1 de l’article 5.1-5 del capítol I del títol V del text refós de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya, que resta redactada de la manera següent:
          «x) Declaracions responsables per a l’exercici de la navegació: 83,90 euros.»

          Doncs aquesta frase, en un DOGC de 186 pàgines de la  LLEI 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, es la responsable de que navegar ara per aigües interiors, sigui un luxe !!!



          Viewing all 37 articles
          Browse latest View live